Dricka Guinness på Guinness Storehouse

Att tänka på före du beger dig till Guinness Storehouse;
Ta inte en promendad dit! Fabriksområdet ligger ganska otillgängligt till. Själv gick jag vilse på vägen dit och gav till slut upp genom att vissla på en taxi. Ett annat bra alternativ är att använda sig av Hop-on-Hop-off-bussarna som stannar precis utanför entrén.


Väl inne på Guinness Storehouse så möts du av väldigt trevlig personal och erbjuds både guidade turer med översättning i hörlurar. Guinness Storehouse är ett gigantisk showroom och museum som visar upp processen för ölbryggningen och historien om Guinness och dess grundare Arthur Guinness. Grädden på moset för detta ställe Gravity Bar som ligger högts upp i byggnaden. Där får man en gratis pint Guinness och en panoramautsikt i 360 grader över Dublin. Utsikten är helt fantastik! Likväl stouten.

Många ölälskare hävdar att man aldrig får uppleva en lika god Guinness som på just Guinness Storehouse, där ölet är helt purfärskt:
En gratis pint Guinness på Gravity Bar
En nytappad, och krämig, Guinness med utsikt över hela Dublin

Själv var jag så ivrig på utsikten och den färska stouten att jag mer eller mindre skyndade mig upp till toppen. Väldigt igenkännande är jag med detta klipp då den amerikanske komikern, med irländska rötter, Conan O'brien besökte Guinness Storehouse:
Conan O'brien besöker Guinness Storehouse

Här är mitt egna klipp från Gravity Bar's panoramautsikt:
Dublinguide.se besöker Gravity Bar

Utöver pinten och den fina utsikten som ingår i entrépriset så är som synes mycket mer därtill med Storehouset. Det tar tio dagar att brygga ett öl och man får en förklaring om detta utförligt via antingen guider eller interaktiva bilder, fysiska råvaror och aromer. Här får man också veta att det dricks omkring 10 miljoner glas Guinness - varje dag. Jag besökte Guinness Storehouse på förmiddagen och det var inte direkt överbefolkat. Lugnt och skönt utan köer och trängsel. Detta ställe rekommenderas verkligen för både upplevelser och intressant historia om ett av Irlands främsta industrier. Anläggningen är verkligen enorm!

Utsikt från toppen av Guinness Storehouse!

Industriområdet vid St Jame's Gate är över 55 tunnland stort och Arthur Guinness köpte arrendet år 1759 från arvingarna av Sir Mark Rainsford.
Arrendet har en löptid på 9000 år (!) och en årlig arrendeavgift på £45.

Arthur Guinness föddes år 1724 eller 1725 och blev således 77 eller 78 år gammal. Han hade 21 st barn varav 10 barn uppnådde vuxen ålder. I och med detta så placerar sig familjen Guinness på topplistan över flest barn per par (hittills kända för allmänheten).

Guinness Storehouse
Öppettider: Öppet 7 dagar i veckan 09:30 till 17:00. Öppet till 19:00 juli-augusti.
Priser: €16.50. Barn €6.50.
Adress: St James's Gate, Dublin 8, Irland.
Karta: klicka här...Dricka Guinness i Dublin

Se och göra i Dublin

Dublin är känt för mycket. Allt från rockbandet U2 till Guinness. Ska ni besöka Dublin så får ni inte missa att se eller uppleva detta!