Dublin är rik på historia och nymodigheter. Riktigt gamla kvarter blandas med supernya kvarter med fräcka byggnader.

Reser ni till Dublin så får ni inte missa att göra några av dessa sightseeings:

Guinness Storehouse

Ett av världens mest sålda öl och tillsammans med whiskey'n Irlands nationaldryck. Fabriksområdet ligger ganska central i Dublin och erbjuder en magnifik inblick och upplevelse i sitt egna storehouse. Läs mer här...

Kilmainham Gaol

Dublins avskräckande fängelse som byggdes år 1789 är nuförtiden ett museum med utställningar om den hemska tiden detta fängelse var i bruk. Klimatet i Kilmainham Gaol var otroligt fuktigt och otrevligt för internerna tack vare sandstenen som fängelset är byggt med. När det blev fuktigt väder så blev också sandstenen fuktig. På 1920-talet så stängdes fängelset och stod igenbommat ända till 60-talet då byggnaderna renoverades till museum. I anslutning till Kilmainham Gaol så ligger Kilmainham Hospital som uppfördes på 1680-talet. Idag så ligger IMMA (Irish Museum of Art) här.

Öppettider: April - September; 09:30 - 18:00. Oktober - Mars; 09:30 - 17:30.
Priser: Inträde €6.

Dublin Zoo

Dublin Zoo ligger i Phoenix Park och är Europas näst äldsta zoo. Det äldsta zooet i världen, som fortfarande är i bruk, ligger i Österrike. På Dublin Zoo kan ni uppleva allt från indiska elefanter till giraffer, schimpanser, flodhästar, lejon, orangutanger, sjölejon, sengångare, snöleoparder, tigrar, vargar, zebror med mera och ännu mera. Gigantiskt utbud utlovas!

Adress: Dublin Zoo, Phoenix Park, Dublin 8, Irland
Karta: klicka här för karta till Dublin Zoo...
Öppettider: Öppet 7 dagar i veckan från kl 09:30 till runt 16:00. För exakt stängningstid se Zooets kalender
Priser: Vuxna €16,50. Barn €11,80.

Temple Bar

Temple Bar i Dublin
Området och stadsdelen Temple Bar söder om floden Liffey är Dublins mest livliga och populära område. Ordet bar betydde förr i tiden strandpromenad då båtarna seglade upp för Liffey för att bedriva handel i Temple Bar.

På 1700-talet så var Temple Bar ett centrum för hantverkare och köpmän och fick uppleva samma dragningskraft på 1900-talet.


Idag så är stadsdelen med sina kullerstensgator fullspäckat med pubar, restauranger, kaféer och butiker. Många av pubarna har livemusik med ibland häpnadsväckande hög kvalitét. Här i Temple Bar på en skum och mörk sidogata så tog jag en thaimassage med kanske lite för mycket oroande förmaningar som gladeligen inte uppfylldes.

Temple Bar i Dublin

Karta: klicka här för karta över Temple Bar...

Christ Church Cathedral

Christ Church Cathedral
Denna imponerande katedral uppfördes av en välkänd herre vid namn Strongbow eller Richard de Clare efter att han hade förstört den ursprungliga kyrkan år 1172. Den ursprungliga kyrkan som stod på denna plats uppfördes redan år 1028 av Sigtrygg Silkeskägg.

Idag används både Christ Church Cathedral och St Patrick's Cathedral av Church of Ireland. Tack vare stora renoveringar under 1800-talet så står katedralen kvar majestätiskt och erbjuder en intressant upplevelse.

Katedralen har även en egen krypta som också den är renoverad med nya golv. Kryptan i sig är Dublins äldsta byggnad.

Här finns både en mumifierad katt som jagar råtta och en skattkammare men även souvenirshop.

Mumiekatt jagar mumieråtta:
Mumifierad katt

Kryptan:
Kryptan i Christ Church Cathedral

Katedralen:
Christ Church Cathedral

Adress: Christchurch Pl, Dublin 8, Irland
Öppettider: Måndag - Lördag. Kl 09:00 - 18:00. Sommartid stänger kyrkan 19:00. Söndagar 12:30 - 14:30 sommartid öppet till 18:00. Christ Church Cathedral håller stängt 26-27 december.
Priser: Inträde €6.
Karta: klicka här för karta...