Vad är Dublin känt för?
Dublin - den lilla, men ändå, magnifika huvudstaden på Irland. Grundat av vikingar och med en otroligt rik historia. Dublin hade det ganska tungt efter finanskriserna i början av 2000-talet men börjar sakta men säkert att resa sig med stolthet och som en huvudstad att räkna med.


Tack vare sin gamla historia och entreprenörsanda så har Dublin producerat både stora internationellt erkända skådespelare samt starka stora varumärken och produkter.

Här på Dublinguide.se så listar vi de största och mest framgångsrika produkter, kända människor och platser som har sina rötter eller är starkt förknippat med Dublin.
Minst sagt imponerande!

 • 1. Guinness

  Ta en Guinness i Dublin!
  Guinness är världens populäraste och mest sålda stout (ölsort). Av alla ölsorter som finns så är Guinness fortfarande i toppen när det gäller försäljning. Produktionen av Guinness startade i Dublin redan år 1759 av Arthur Guinness. Vissa forskningar visar att Guinness till och med är bra för hjärtat då ölet innehåller många nyttiga antioxidanter. Missa inte att besöka Guinness Storehouse när ni är i Dublin!

 • 2. Musik

  Vad har U2, Westlife, och Boyzone gemensamt? Självklart härstammar majoriteten av dem från Dublin! Tillsammans har dessa tre musikgrupper sålt över 220 miljoner album. U2 drar sitt strå till stacken med över 150 miljoner sålda album world wide.

 • 3. Jameson Whiskey

  Jameson Whiskey
  År 1780 skapades Jameson Whiskey av John Jameson. Jameson är världens bäst säljande irländska whiskey och har sin tillverkning i Cork - men startade i Dublin. År 2013 så såldes 48 miljoner flaskor av den välkända drycken.

  Dublin kan dock fortfarande erbjuda upplevelser och smaktester av Jameson; The Old Jameson Destillery ligger på Bow Street, Smitfield, Dublin 7. Där finns guidade turer, smakprover och souvenirshop.

  Öppettider: 7 dagar i veckan. 10.00 - 17.15.
  Priser: Vuxen €14. Grupper med över 15 personer €11. Studenter €10,60. Pensionärer €9,60. Barn €7,70. Familjepris €35,00.
 • Karta: Klicka här för karta...


 • 4. Book of Kells

  Book of Kells
  Det är kanske svårt att greppa storheten med en gammal bok. Men Book of Kells är verkligen en antik och historisk skatt. Boken är en illuminerad avskrift av evangelierna och skriven på latin någon gång på 800-talet e.Kr.

  På biblioteket i Trinity College finns Book of Kells till beskådan för allmänheten.
  Adress: Trinity College Dublin, College Green, Dublin 2, Irland.
  Karta: Klicka här för karta... • 5. Phoenix Park (Phoenixparken)

  Med en yta på runt 800 hektar så är Phoenix Park Europas största stadspark. Parken ligger cirka 2-4 km från citykärnan och är verkligen gigantisk! Här finns vilda hjortar och många mysiga öppna gräsytor. Själv tog jag en guidad rundtur med en dubbeldäckare förbi alla sevärdheter i Dublin och fick då åka genom parken. Presidentens residens står ståtligt i parken och ser ut som Vita Huset i skala 1:3. Den Irländska regeringen försöker få parken att klassas som ett världsarv hos UNESCO.

 • 6. Skådespelare

  Dublin stoltserar med många internationella skådespelare. Colin Farrell tillhör en av de mest kända och har medverkat i bland annat Minority Report, Phone Booth, S.W.A.T, London Boulevard och Total Recall.

 • 7. St Patrick & St Patrick's Day

  Saint Patrick
  Sankt Patrik är Irlands skyddshelgon och till minnet av hans död så firas varje år Saint Patrick's Day i hela världen den 17 mars.
  Självklart är Dublin staden man skall befinna sig i då.
 • 8. Ryan Air

  Ryan Air
  Ett av världens mest kända flygbolag när det gäller skandaler och konstiga idéer. Dock så är Ryan Air ett stort och lönsamt flygbolag tack vare en bra taktik när det kommer till att pressa priser på flygbiljetter.

  Ryan Air är listad på tre olika aktiebörser, bland annat New York Stock Exchange och har sitt huvudkontor i Swords, Dublin.

 • 9. Europas IT-stad nummer 1!

  IT-jättar i Dublin
  Google, eBay, Facebook och Twitter - för att nämna några. Gemensamt med dessa gigantiska IT-företag är att de har valt Dublin för placering av deras huvudkontor för Europa. Här kan ni läsa mer ingående om detta fenomen... • 10. Smurfit Kappa.

  Smurfit Kappa
  Smurfit Kappa är störst i Europa när det gäller kartongprodukter inom förpackningar och en av världens största företag på pappersbaserade förpackningar.

  Bolaget har sitt huvudkontor i Dublin och gjorde år 2012 en vinst på omkring 70 miljarder kronor.


Dricka Guinness i Dublin

Se och göra i Dublin

Dublin är känt för mycket. Allt från rockbandet U2 till Guinness. Ska ni besöka Dublin så får ni inte missa att se eller uppleva detta!