Irlands skyddshelgon Sankt Patrik

Saint Patrick, eller Sankt Patrik på svenska, var ett helgon som föddes år 387 e.Kr och är Irlands skyddshelgon.


Helgondagen infinner sig den 17 mars (datumet som Saint Patrick avled) varje år och brukar nämnas Saint Patrick's day och är en stor folkfest över hela världen tack vare irländarnas stora utvandringar genom tiderna. Boston, och även New York, i USA är två stora städer där det bor många människor med irländsk härkomst.
Men störst är såklart St Patrick's Day i Dublin.

Sankt Patrik är inte bara skyddshelgon för Irland utan även för Nigeria, New York och Boston.

Han grundlade även staden Armagh, som ligger i Nordirland, där han skapade ett biskopssäte. Sankt Patrik missionerade och drev ut druiderna och deras tro samt omvandlade kelter till den kristna tron.

Irlands största kyrka ligger i Dublin och är uppkallad efter Saint Patrick.
Saint Patrick's Cathedral grundades år 1191.
Adress & karta: St Patrick's Close, Dublin 8, Irland

Saint Patrick's Day Parad

Saint Patrick's Day

Helgondagen heter Lá Fhéile Pádraig på iriska och the Day of the Festival of Patrick på engelska och firas 17 mars varje år. Firandet brukar vara en stor folkfest med parader och festivaler där färgtemat är grönt och symbolen är "The Shamrock" - treklövern. Treklöverns symbol kommer från att Sankt Patrik använde treklövern som en symbol för Treenighetsläran och den gröna färgen sägs härstamma från den gröna harpflaggan som användes av Irish Catholic Confederation.

Den kristna kyrkan som är knuten till firandet och minnet av Sankt Patrik har full aktivitet denna dag varje år och brukar även lätta på restriktionerna när det gäller ätandet och drickandet av alkohol (Guinness!) vilket i sin tur har lett till en uppmuntring av denna syssla. Saint Patrick's Day är en helgdag både på Irland och Nordirland men även på Newfoundland, Labrador och Montserrat. Firandet är även stort i övriga Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Nya Zeeland samt Argentina. Nu förtiden så firas det även i Japan, Malaysia, Ryssland, Sydkorea och Schweiz.

Stora firanden sker inte enbart i Dublin. Festivaler och parader utspelas även i Cork, Belfast, Derry, Galway, Kilkenny, Limerick och Waterford. Den största festivalen utanför Dublin är dock i Downpatrick, Nordirland, där Saint Patrick enligt rykten ska ligga begraven.

I Argentina så sker firandet mestadels efter gatorna runt Reconquista där det ligger flertalet irländska pubar. I kanadensiska Montreal, som även har en shamrock (treklöver) i sin flagga, så utspelas en av Nordamerikas största Saint Patrick's day-firande. I New York så brukar toppen av Empire State Building belysas med grön färg denna dag.

Övriga noterbara ställen städer där dom gör något speciellt enbart för denna helgdag är:
+ Floden i Chicago färgas grön.
+ Operahuset i Sydney beslyses med grön färg.
+ Allianz Arena i München lyser i en skarp grön färg.
+ Fontänen framför Vita Huset i Washington DC färgas grön.Dricka Guinness i Dublin

Se och göra i Dublin

Dublin är känt för mycket. Allt från rockbandet U2 till Guinness. Ska ni besöka Dublin så får ni inte missa att se eller uppleva detta!